Depresia a fost recunoscută ca o afecțiune distinctă și gravă de mai bine de 2000 de ani. Deși definițiile au variat, constructul de bază al depresiei a rămas intact: o condiție de descurajare și anergie asemănătoare tristeții normale, dar extrem de diferită în severitatea, durata și/sau lipsa unui eveniment declanșator. În psihiatria modernă, tulburarea depresivă majoră este definită în linii mari ca un sindrom care include episoade de dispoziție negativă persistentă sau anhedonie (o pierdere a interesului pentru activitățile plăcute), plus o combinație. de simptome emoționale, psihologice și somatice suplimentare. Poate provoca dificultăți de gândire, memorie, tulburări alimentare și de somn.
Este normal să te simți trist sau să te întristezi din cauza situațiilor dificile de viață, cum ar fi pierderea locului de muncă sau divorțul. Dar depresia este diferită prin aceea că persistă practic în fiecare zi timp de cel puțin două săptămâni și implică alte simptome decât tristețea.
Fără tratament, depresia se poate agrava și poate dura mai mult. În cazuri severe, poate duce la autovătămare sau sinucidere. Vestea bună este că tratamentele pot fi foarte eficiente în ameliorarea simptomelor.
Pe cine afectează depresia?
Depresia poate afecta pe oricine, inclusiv copiii și adulții. Dacă aveți anumiți factori de risc, este mai probabil să dezvoltați depresie. De exemplu, următoarele afecțiuni sunt asociate cu rate mai mari de depresie:
- Bolile neurodegenerative precum boala Alzheimer și boala Parkinson;
- Accidentul vascular cerebral;
- Scleroza multiplă;
- Tulburările convulsive;
- Cancerul;
- Durerea cronică.
Care sunt simptomele depresiei?
Simptomele depresiei pot varia de la ușoare la severe. În general, simptomele întâlnite sunt:
- Te simți foarte trist, fără speranță sau îngrijorat. Copiii și adolescenții cu depresie pot fi mai degrabă iritabili decât triști;
- Nu te mai bucuri de lucrurile care înainte îți făceau plăcere;
- Ești iritat sau frustrat;
- Mănânci prea mult sau prea puțin, ceea ce poate duce la creșterea sau scăderea în greutate;
- Ai tulburări de somn, insomnie sau dormi prea mult, hipersomnie;
- Ai o energie scăzută sau stare de oboseală;
- Îți este greu să te concentrezi, să iei decizii sau să-ți amintești lucruri;
- Întâmpini probleme fizice precum dureri de cap, dureri de stomac sau disfuncție sexuală;
- Ai gânduri de autovătămare sau sinucidere.
Astfel trăsăturile comune sunt: modificări cognitive şi somatice, gol interior, iritabilitate, prezenţa unei trăsături dispoziţionale triste. Toate acestea au o influenţă majoră asupra modului în care persoană îşi desfăşoară activitatea de zi cu zi.
Ce cauzează depresia?
Cercetătorii nu cunosc cauza exactă a depresiei. Ei cred că mai mulți factori contribuie la dezvoltarea sa, printre care:
- Chimia creierului: un dezechilibru al neurotransmițătorilor, inclusiv serotonina și dopamina, contribuie la dezvoltarea depresiei.
- Genetica: Dacă aveți o rudă de gradul I (părinte biologic sau frate) cu depresie, aveți aproximativ trei ori mai multe șanse de a dezvolta afecțiunea decât populația generală. Cu toate acestea, puteți avea depresie fără antecedente familiale.
- Evenimente de viață stresante: experiențele dificile, cum ar fi moartea unei persoane dragi, traumele, divorțul, izolarea și lipsa de sprijin, pot declanșa depresia.
- Condiții medicale: durerea cronică și afecțiunile cronice precum diabetul pot duce la depresie.
- Medicație: Unele medicamente pot provoca depresie ca efect secundar. Consumul de substanțe, inclusiv alcoolul, poate provoca, de asemenea, depresie sau agravarea acesteia.
Cum este diagnosticată depresia?
Depresia se diagnostichează pe baza unei înțelegeri aprofundate a simptomelor, istoricului medical și istoricului de sănătate mintală, cu anumit tip de depresie, cum ar fi tulburarea afectivă sezonieră, depresia postpartum sau tulburare depresivă majoră, pe baza contextului simptomelor dumneavoastră.
Criterii de diagnostic ale tulburării depresive majore sunt: cel puţin cinci dintre următoarele simptome trebuie să fie resimţite în ultimele două săptămâni: sentimente de tristeţe ca dispoziţie depresivă, senzaţie de gol interior şi de lipsă a sensului sesizată de persoana în cauză sau de cei din jur, scăderea interesului faţă de activităţi care în trecut prezentau interes, modificări ale apetitului şi pierdere sau creştere în greutate, hipersomnie ori insomnie, schimbări ale activităţii psihomotorii observate de alte persoane, scădere a energiei resimţite în fiecare zi, sentimente de vinovăţie, de nepotrivire sau de lipsă a utilităţii precum şi delirante resimţite zilnic, observarea zilnică a diminuării capacităţii de luare a deciziilor, dificultăţi de concentrare, tentative de suicid sau idei suicidare.
În toate ariile de activitate ale individului sunt observate simptome care afectează starea de bine şi produc deteriorări de natură clinică, nu se regăseşte consumul de substanţe, nu există o altă tulburare psihică care să poată explica episodul depresiv, persoana nu prezintă episoade maniacale sau hipomaniacale în trecut.
Se pot solicita teste medicale, cum ar fi analize de sânge, pentru a vedea dacă vreo afecțiune medicală subiacentă vă cauzează simptomele depresive.
Cum se tratează depresia?
Depresia este una dintre cele mai tratabile afecțiuni de sănătate mintală. Aproximativ 80% până la 90% dintre persoanele cu depresie care caută tratament răspund în cele din urmă bine la tratament.
Opțiunile de tratament:
- Psihoterapie: Psihoterapeutul dumneavoastră vă va ajuta să identificați și să schimbați emoțiile, gândurile și comportamentele nesănătoase. Există multe tipuri de psihoterapie, terapia cognitiv-comportamentală este cea mai comună. Uneori, o terapie scurtă este tot ce ai nevoie. Alte persoane continuă terapia timp de câteva luni sau ani.
- Medicație: medicamentele eliberate pe bază de rețetă numite antidepresive pot ajuta la schimbarea chimiei creierului care provoacă depresia. Există mai multe tipuri diferite de antidepresive și poate dura timp pentru a-l găsi pe cel mai potrivit pentru tine. Unele antidepresive au efecte secundare, care adesea se ameliorează cu timpul. Dacă nu o fac, discutați cu psihiatrul dvs., poate un alt medicament poate funcționa mai bine pentru tine.
- Medicina complementară: Aceasta implică tratamente pe care le puteți primi împreună cu medicina tradițională occidentală. Persoanele cu depresie ușoară sau simptome în curs de desfășurare își pot îmbunătăți starea de bine cu terapii precum acupunctura, masaj, biofeedback.
Există, de asemenea, lucruri pe care le puteți face acasă pentru a ajuta la diminuarea simptomelor depresiei:
- Exercițiile fizice regulate;
- Somnul de calitate (nu prea puțin sau prea mult);
- dietă sănătoasă;
- Evitarea alcoolului, care este un deprimant;
- Petrecerea timpului cu oamenii de care îți pasă.
Pot preveni depresia?
Nu poți preveni întotdeauna depresia, dar poți contribui la reducerea riscului prin:
- Menținerea unei rutine de somn sănătos;
- Gestionarea stresului cu mecanisme sănătoase de coping;
- Practicarea activităților regulate de îngrijire personală, exercițiile fizice, meditație și yoga.
Dacă ați avut depresie înainte, este mai probabil să o experimentați din nou. Dacă aveți simptome de depresie, obțineți ajutor cât mai curând posibil.
Bibliografie
- American Psychiatric Association. What Is Depression? (https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression) Accessed 1/13/2023.
- Centers for Disease Control and Prevention. Mental Health Conditions: Depression and Anxiety (https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/depression-anxiety.html). Accessed 1/13/2023.
- Chand SP, Arif H. Depression (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/). [Updated 2022 Jul 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Accessed 1/13/2023.
- Hammen, C. L. (2015). Stress and depression: old questions, new approaches. Current Opinion in Psychology, 4, 80-85.
- Merck Manual. Depression (https://www.merckmanuals.com/home/mental-health-disorders/mood-disorders/depression). Accessed 1/13/2023.
National Institute of Mental Health. Depression Basics. (https://www.nimh.nih.gov/health/publications/depression/index.shtml#pub10) Accessed 1/13/2023.