Grija de sine începe prin a conștientiza că propria dezvoltare reprezintă un proces continuu care, uneori, are nevoie și de îndrumările unui specialist. Nimeni nu te poate cunoaște mai bine decât tine, dar cu toate acestea există momente în care apare nevoia unui ghid pe parcursul acestui drum de autocunoaștere.
Procesul de autocunoaștere are ca obiectiv principal accesarea resurselor necesare dezvoltării și acceptarea prezentului.
Printre pașii urmați în cadrul terapiei se regăsesc:
- Lucrul pe scenariu de viață –pentru că ceea ce facem, lucrurile pe care le simțim, le spunem, s-au format încă din copilărie, ne vom întoarce în trecut, privind totul ca pe o piesă al cărui scenariu îl jucăm în continuare ca adulți. Odată aprofundat și înțeles, putem începe să rescriem paginile.
- Credințele limitative—ceea ce ni s-a spus încă de când eram copii, a rămas imprimat în minte și în suflet. Pe rând, vom accesa fiecare vorbă auzită, primită, pe care încă o credem ca adulți, și vom activa resursele necesare pentru a depăși limitele impuse.
- Analiza tranzacțională—un pas important în înțelegerea propriului comportament este de a conștientiza care parte din noi acționează în fiecare moment. În această etapă vom studia fiecare parte: părintele, copilul și adultul.
- Triunghiul dramatic—denumit și ”Triunghiul Puterii”, acesta aduce la lumină existența a trei roluri – salvator, victimă și persecutor, pe care oamenii le adoptă, în mod constant, în cadrul relațiilor interpersonale. Dobândim aceste roluri încă din perioada copilăriei: fie că am preluat atitudinea unei persoane pe care am perceput-o ca fiind modelul nostru, fie că am fost constrânși de situație să adoptăm această poziție, fie că ne-a fost atribuită fără ca noi să sesizăm acest lucru sau fără ca noi să avem controlul și puterea necesară astfel încât să ne opunem. În această etapă se vor analiza pe rând situațiile prezente pentru a observa care este rolul personal atribuit și pentru a găsi soluții de a părăsi aceste roluri și a înlocui comportamentele cu alternative sănătoase.
- Relația sinelui cu corpul—acceptarea propriului corp poate fi o etapă dificilă în viața noastră în funcție de cum ne percepem și de idealurile pe care le avem. Pe lângă acest aspect, corpul este primul care ne oferă semnale atunci când ceva nu este în regulă din punct de vedere psihic sau emoțional.
Acestea sunt doar câteva dintre etapele parcurse în psihoterapia ce are ca obiectiv dezvoltarea personală. Cu fiecare etapă se ajunge mai aproape de cunoașterea, înțelegerea, acceptarea și creșterea personală din punct de vedere psihic, emoțional și relațional.