Ce este Terapia Geriatrică?
Geriatria este „o ramură a medicinei care se ocupă de problemele și bolile bătrâneții și de îngrijirea medicală și tratamentul îmbătrânirii” (Geriatrie, n.d.).
Terapia geriatrică se concentrează pe nevoile psihologice și emoționale ale persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. Sănătatea mintală geriatrică este o zonă în plină dezvoltare care necesită atenție, deoarece potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS, 2017), aproximativ 15% din populația geriatrică din întreaga lume are o tulburare de sănătate mintală.
Ratele ridicate ale problemelor psihologice în rândul persoanelor în vârstă sunt legate de scăderea sănătății și mobilității, deficiențe cognitive, stres financiar, durere cronică, abuz asupra vârstnicilor și singurătate (OMS, 2017).
Depresia reprezintă una dintre cele mai răspândite și grave probleme de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele în vârstă. Predictorii depresiei geriatrice includ lipsa contactelor sociale, bolile somatice, deficiența funcțională, deficiența cognitivă și antecedentele de depresie (Djernes, 2006).
Într-un studiu similar, factorii de risc semnificativi pentru depresia geriatrică au inclus starea proastă de sănătate autoevaluată și boala cronică (Chang-Quan și colab., 2010). În mod clar, sunt necesare abordări de tratament și alegeri ale stilului de viață care să vizeze reducerea depresiei în rândul vârstnicilor.
Psihoterapia poate ajuta persoanele în vârstă care se confruntă cu depresie, anxietate. Îi poate ajuta să facă față durerii și pierderii, să depășească frica de îmbătrânire sau să păstreze un sentiment de speranță.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală (CBT) se bazează pe presupunerea că „tulburările emoționale sunt menținute de factori cognitivi și că tratamentul psihologic duce la modificări ale acestor factori prin tehnici cognitive și comportamentale” (Hofmann & Smits, 2008, p. 621). Aceasta abordează atât influențele comportamentale, cât și cognitive asupra emoțiilor unui individ într-o anumită situație. Bartels et al. (2004) sugerează că CBT reprezintă un tratament eficient pentru depresie în rândul clienților în vârstă.
De asemenea, Holland, Chong, Currier, O’Hara și Gallagher-Thompson (2015) au investigat CBT ca o modalitate de a promova sensul în rândul persoanelor cu depresie geriatrică. Cercetătorii au descoperit că CBT a fost eficientă în promovarea vederilor pozitive asupra lumii, a valorilor și a scopului în viață în rândul participanților.
Îmbătrânirea este un proces natural care poate prezenta provocări pentru unele persoane și familiile lor. Deși mulți adulți în vârstă așteaptă cu nerăbdare să treacă de la vârsta mijlocie în ultimii ani, poate fi dificil pentru alții să se adapteze. Toți adulții pot experimenta probleme de sănătate și stres pe măsură ce se apropie și trec de vârsta mijlocie, iar sprijinul unui terapeut poate ajuta la ușurarea tranziției, aducând beneficii lor și familiilor acestora.